• Geschiedenis van v.v. 't Goy

    In de 50 er en 60 er jaren van de vorige eeuw organiseert de Jongeren Boeren en Tuinbouw Bond ieder jaar in Werkhoven een groot voetbaltoernooi voor alle aangesloten afdelingen. Ook de afdeling ‘t Goy doet natuurlijk mee en er worden best redelijke resultaten behaald, vooral als je bedenkt dat er in ‘t Goy geen eigen voetbalvereniging bestaat.

    Daar moet verandering in komen, vindt men. De koppen worden bij elkaar gestoken en op 1 juni 1962 wordt v.v. ’t Goy opgericht. Het eerste bestuur bestaat uit Arie Wieman, Ger de Korte, en Piet van Kampen. Daarnaast zijn er twee commissarissen, Jan Oosterom en Arie Spithoven. Tegelijkertijd wordt er een stichting opgericht die een veld regelt via de Katholieke kerk in ‘t Goy.

    Het veld (het hoofdveld van nu) wordt geploegd, geëgd en ingezaaid en al snel kan er begonnen worden.

    V.v. ‘t Goy start met 2 seniorenteams en 1 jeugdteam. Het eerste team wordt uiteraard ingedeeld in de laagste klasse van (toen nog) de afdeling Utrecht van de KNVB. Wim Koot is de eerste trainer.

  • De jaren '60

    t Goy_jaren60

    Er wordt begonnen met één veld, twee kleedkamers en één scheidsrechterslokaal, dat tevens dienst doet als ballenhok. Er is nog geen kantine, dus wordt er  vanuit een hokje langs het veld snoep verkocht. Na afloop van de  wedstrijd vertrekken spelers en toeschouwers vaak naar een van de twee cafés in ‘t Goy. Er wordt met wisselend succes gevoetbald, maar helaas lukt het niet snel om te promoveren.

    In 1964 verschijnt het eerste clubblad, Het Goyse leven. Het blad zal tot 2010 uitgegeven worden.

  • De jaren '70

    In de 70 er jaren gebeurt er veel binnen de vereniging. Zo wordt er in 1970 een derde senioren elftal opgericht. In 1974 treedt er voor het eerst een vrouw , Hanny Dorresteijn, toe tot het bestuur. In die tijd was voetbal nog een echt mannenbolwerk, dus was v.v. ‘t Goy zijn tijd ver vooruit.
    In 1975 neemt v.v. ‘t Goy de eerste kantine in gebruik. De oude kleuterschool uit het dorp wordt gesloopt en langs de Tuurdijk weer opgebouwd.

    In 1976 wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen en uiteraard is v.v. ‘t Goy er vroeg bij voor wat betreft het damesvoetbal. In 1978 neemt Dames 1 voor het eerst deel aan de competitie. In 1979 volgt al het eerste kampioenschap. In die tijd heeft v.v. ‘t Goy 5 senioren herenteams. Reden dus om na te denken over een tweede veld.

  • De jaren '80

    In 1980 heeft v.v. ‘t Goy 161 leden die gezamenlijk 9500 gulden aan contributie binnen brengen. Het tweede veld wordt in 1981 in gebruik genomen en er volgt een uitbreiding van het complex. In 1983 wordt de nieuwe kantine geopend. Het meubilair van de oude kantine wordt bij opbod verkocht. Veilingmeester is niemand minder dan Piet Römer. 

    t Goy_jaren80Ook in die tijd is er al een gebrek aan scheidsrechters en dus organiseert v.v. ‘t Goy een scheidsrechterscursus. Er doen 15 leden mee aan de cursus en ze slagen allemaal.

    Aan het eind van het seizoen 1985-1986 promoveert het eerste elftal voor het eerst in de korte geschiedenis van v.v. ‘t Goy. Helaas volgt er een jaar later al weer een degradatie. Extra jammer is dat dit gebeurt in het jaar waarin het 25 jarig jubileum wordt gevierd. Het jubileum wordt desondanks groots gevierd met o.a. een feestavond met de Havenzangers. Ook wordt er een single opgenomen.

  • De jaren '90

    In het beleidsplan dat in april 1990 verschijnt, meldt het bestuur te verwachten dat het ledenaantal in de komende jaren iets zal dalen en dat de verhouding heren dames ongeveer 60:40 zal zijn.

    In 1992 is er weer groot feest bij de damesafdeling. Zowel Dames 1 als Dames 2 worden kampioen. Voor Dames 1 betekent dit promotie naar de interregionale afdeling en het begin van verre reizen op zondag. In 1993 wordt er begonnen met een  "ledenwerfactie"  in Houten. SV Houten heeft op dat moment een ledenstop voor jeugdleden en v.v. ‘t Goy kan nog wel wat nieuwe jeugdleden herbergen. Eigenlijk is dit het begin van de groei van de vereniging.

    t Goy_jaren90Het tweede veld moet in 1996 gerenoveerd worden. Tegelijkertijd wordt een trainingsveldje (naast het kerkhof) aangelegd

    In 1997 wordt het 35 jarig bestaan gevierd met een feestweekend, waarbij de komst van Lucky Ajax een van de hoogtepunten is. Een koor van jeugdleiders neemt (met solozang van Ries) een cd op.

    De jaren 90 worden afgesloten met weer een kampioenschap van Dames 1. Het aantal jeugdleden is inmiddels opgelopen tot 150.

  • De jaren '00 en '10

    In 2002 wordt voor het eerst gesproken over de aankoop van grond om een nieuw trainingsveld aan te leggen. In dit jaar promoveert Heren 1 naar de 5e klasse.

    Het 40 jarig jubileum wordt gevierd met een feestweek. Hoogtepunt van deze week is de benoeming van Ries tot Ridder in Orde van Oranje Nassau.
    Op 7 november 2003 wordt het derde veld officieel geopend met een wedstrijd v.v. ‘t Goy-Gemeente Houten.

    Een aantal jaren ontvangt v.v. ‘t Goy FC Utrecht speler Jean Paul de Jong, die met enkele medespelers een clinic voor de jeugd verzorgt.

    Tijdens de playbackavond op 8 januari 2005 wordt voorzitter Hans de Ligt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

    V.v. ‘t Goy start het seizoen 2005-2006 met 4 herenteams, twee damesteams en 19 jeugdteams. In de zaal spelen een heren- en een damesteam. Vanaf augustus 2006 is er ook mini voetbal voor kinderen van 5 en 6 jaar.

    In 2007 starten de eerste gesprekken over uitbreiding van het aantal kleedkamers. Die kleedkamers komen er uiteindelijk, waarbij ook de bestuurskamer wordt verbouwd en er een verzorgingsruimte wordt ingericht. Ook het terras voor de kantine wordt opgeknapt.

    In 2008 promoveert Heren 1 naar de 4e klasse, helaas volgt er een jaar later weer een degradatie, maar dat wordt het jaar daarna weer goedgemaakt.

    Dames 1 speelt sinds 2011 in de landelijke hoofdklasse.

    Grootste verandering in deze periode is de vervanging van het tweede veld door een kunstgrasveld. Hoewel sommigen nog steeds liever op gewoon gras spelen biedt dit veld veel voordelen en is er van afgelastingen nauwelijks meer sprake.

  • 2012

    t Goy_2012

    En dan is het 2012. Het jaar van het 50 jarig bestaan!

    V.v. ‘t Goy heeft zich ontwikkeld van een kleine dorpsclub tot een middelgrote vereniging met ruim 500 leden. De club is niet meer weg  te denken uit de Goyse - en ook niet uit de Houtense gemeenschap. Veel leden immers komen uit Houten (of ‘t Goy Noord zoals soms gezegd wordt).
    Naast de prestaties op het veld blijft, net zoals  in de beginjaren, de gezelligheid voorop staan. Dat blijkt vooral uit al die prachtige Goyse tradities:

    • de Playbackshows die ieder jaar weer een volle zaal opleveren en waar weken voor geoefend wordt
    • de vleesdraai avonden. Met de loterij met als hoofdprijs een half varken
    • de wafelweken die ieder seizoen een paar keer plaats vinden
    • het familietoernooi
    • de gourmetavonden voor de jeugd
    • het oliebollentoernooi
    • de slotdagen voor de jeugd en senioren
    • de klusjesweek